O akci - Kuchyně našich babiček a prababiček

Přejít na obsah

Hlavní nabídka

O akci

2015

Milí spoluobčané,

dovolte mi, abych pár slovy připomněla letošní ročník festivalu C. K. kuchyně aneb jak vařily naše babičky, který v Horušanech pořádáme. První tři ročníky proběhly od roku 2011 po roce, tedy v letech 2011, 2012 a 2013. Pak jsme se rozhodli, že uděláme dvouletou pauzu, protože nám pomalu docházely nápady na výzdobu sálu a my jsme chtěli zachovat originalitu a jedinečnost každého ročníku. Zatím poslední „vaření“ (jak akci pracovně a důvěrně nazýváme) tedy proběhlo letos, v sobotu, 3. 10. 2015. Náš organizační tým se na hodnotícím setkání, v pondělí, 5. 10., definitivně rozhodl, že u této dvouleté frekvence už zůstaneme.

Průběh letošní akce se nelišil od těch minulých. I když…. Možná přece jen…Mohu totiž říci, že jsme si ho všichni užili asi nejvíce ze všech. Organizace běžela jako po másle. Po předchozích zkušenostech už víme, která z nás je šikovná „na ruce“, která „dotáhne detaily“, která „koukne a vidí“, kdo „přinese puntíkatý červený plecháček, starodávný kahan, dřevěný váleček na nudle, který vyřezával pradědeček z jednoho kusu dřeva nebo litinový lívanečník po prababičce“ a už také víme, že když dáme v pátek večer, těsně před akcí, v sále naší hospody hlavy dohromady, tak můžeme klidně přijít v sobotu, za pět minut dvanáct, zavázat si zástěru, položit uvařené jídlo na stůl a už jen čekat na ostatní účastníky soutěže.

Také v porotě letos zasedli dva matadoři této události. Pan Ing. Pavel Hlinka, viceprezident pro cestovní ruch z Asociace hotelů a restaurací ČR byl pověřen předsednictvím. Paní Mirka Kuntzmannová byla jeho pravou rukou a měla rozhodovací pravomoc, byl-li počet bodů u některých jídel stejný. Dalšími členy poroty byli: paní Marta Bouchalová
porotkyně z obecenstva, pan Mgr. Jiří Roud náš starosta, pan ing. Jan Vaněk nezávislý gurmán. Předseda poroty v závěrečném rozhovoru řekl, že by k nám, na zkušenou, poslal některé majitelé restaurací, aby konečně zjistili, jak mají chutnat třeba hovězí líčka na červeném víně nebo české buchty s povidly.

Paní Kuntzmannová se vyjádřila k zapečeným palačinkám s tvarohem. Cituji: „….. v těch palačinkách byla i citrónová kůra, ta chuť byla tak vyladěná, že by mohly jít na Hrad….“ V celkovém shrnutí bylo porotou řečeno, že všechna jídla byla výborná, připravená se zaujetím a láskou, což je, myslím, pro všechny, kteří uvařili, velkou poctou. Celé rakousko-uherské odpoledne moderoval…. a moc hezky…. pan Stanislav Jurík z Českého rozhlasu, fotil pan Josef Kubát a zazpívali jsme si s harmonikou Standy Peroutky a houslemi Zdeňka Langa ze Šťáhlav.

Letos se sešlo 75 jídel a soutěžilo se v pěti kategoriích. Poté, co porota ukončila svou práci, tedy ochutnala vzorky od všech dobrot, pozvali jsme ke stolu všechny hosty ze sálu i z výčepu a raut mohl začít……

Za Horušanské sdružení srdečně děkuji všem, kteří se na organizaci celé akce podíleli! Za dva roky touhle dobou na shledanou.

Ještě se zmíním o bleším trhu, který připravujeme na 16.ledna 2016 odpoledne v sále horušanské hospody. Domluvily jsme se na jeho uspořádání během „vaření“, proto není zahrnut do seznamu akcí na celý rok.
Děvčata všeho věku, přijďte za pár kaček pořídit nějaký hadřík, korále nebo náramek pro radost a přitom poklábosit u kafíčka a bábovky.


Vlasta Zralá, v Horušanech, 6. 10. 2015

 
Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky