Hlavní nabídka
Milí spoluobčané,
také letos si pojďme připomenout a zhodnotit letošní ročník festivalu C. K. kuchyně aneb Jak vařily naše babičky, který v Horušanech minulou sobotu proběhl. Potvrdilo se nám, že zavedení dvouletého intervalu byl dobrý nápad. Byli jsme „odpočatí“ a natěšení na přípravu a i nápady na výzdobu sálu se, tak nějak samovolně, dostavily :-
Já jsem v minulém hodnocení psala, že jsme si to tehdejší odpoledne užili ze všech nejvíc. Tak musím říct, že to už neplatí. Úplně nejvíc to bylo letos, minulou sobotu, 21. 10. 2017. V sále vládla nakažlivě příjemná a vlídná atmosféra, že jsme ji všichni pociťovali až fyzicky. Jsem si jistá, že velkou zásluhu na tom měl Standa Jurík, moderátor odpoledne a jeho jedinečný, noblesní projev. Významnou měrou k sobotní úžasné atmosféře přispěl pan Mirek Kubec, prezident AKR ČR, jehož charismatická a nepřehlédnutelná osobnost dohlížela na nelehkou práci kolegů, porotců.
Porota byla letos složena z odborníků různých povolání a profesí. Jak už jsem zmínila, předsednictví se ujal pan Miroslav Kubec. Dále naše pozvání přijali paní doktorka Olga Kozáková, vedoucí oddělení veterinární hygieny Plzeň-
Velkou radost mi udělala Mirka Kuntzmannová. Ač toho času na léčení v Mariánských Lázních, udělala si čas a vážila dalekou cestu z Mariánek, přijela za námi a strávila u nás odpoledne jako čestný host. Při loučení říkala, že nelitovala. Mirka zmínila rostoucí úroveň vašich kuchařských dovedností. Říkala, že je vidět, že do toho kuchařinky a kuchaři dávají kus sebe, přemýšlí o tom, co uvaří, na čem servírují a jaký bude celkový dojem z jídla. Za to vám všem moc děkujeme a velmi si tohoto přístupu vážíme!
Ještě jsem nezmínila počet přihlášených jídel a nápojů. Sešlo se jich letos 102… rekord…. Máme radost!
Dovolím si ještě směřovat slova díků k panu Josefu Kubátovi, který nám ze všech ročníků „Vaření“ pořizuje (nezištně) dokonalou fotodokumentaci, díky níž si můžeme atmosféru festivalových odpolední připomínat na webových stránkách, kdykoliv se nám zachce. Jeho letošní fotografie tvoří sekce Pokrmy, Atmosféra a Vyhlašování vítězů.
Letos nás čekalo překvapení ze strany muzikantů. Utajení bylo dokonalé. Do poslední chvíle nikdo z nás nevěděl, že se rozmnoží o kontrabasistu. Takže letos nás celé odpoledne naprosto dokonale pobavili pánové Standa Peroutka
Za Horušanské sdružení srdečně děkuji všem, kteří se na organizaci celé akce podíleli!
Za dva roky touhle dobou na shledanou.
Vlasta Zralá, v Horušanech, 27. 10. 2017
Recepty některých dobrot z letošní akce si můžete stáhnout zde